Domov

Iz kotlov je dišalo

IZ KOTLOV JE DIŠALO PO SLOVENSKIH NARODNIH JEDEH

V nedeljo, 1. junija 2014, smo se ljubitelji kulinarike zbrali v Martinovi vasi. Iz naših kotlov je dišalo po slovenskih narodnih jedeh oziroma jedeh, ki so bile tradicionalno na jedilnikih naših babic.

 Za tradicionalne slovenske narodne jedi je značilno, da so bile preproste, z malo mesa, največkrat enolončnice. Mesne juhe in meso so bili redko na mizi in še to večinoma na mizi bogatejših. Juham podobne so obare (ajmoht), ki so še danes priljubljena jed. Zraven se običajno ponudijo žganci: ajdovi ali beli žganci. Meso je bilo na mizi le ob nedeljah in posebnih priložnostih, kot so svatba, botrina, sejem, žetev, trgatev, ipd. Pogosto so z mesom kuhali tudi druga živila: kašo, ješprenj, krompir, zelje, fižol. Od vrst mesa je bila na mizi največkrat svinjina, saj je prašič družino oskrbel s svežim in prekajenim mesom ter z maščobo. Od zelenjave pa so bili najbolj priljubljeni zelje, repa, fižol, krompir, kumare in buče. Kislo zelje je bilo praktično vsak dan na mizi. Mešali so ga s kašo, fižolom, krompirjem, zelo redki pa so dodali tudi suho meso. Omake in polivke so bile v slovenski kuhinji bolj skromne in redke jedi. Še največkrat je bila na mizi hrenova omaka, ki so jo ponudili različnim vrstam mesa, manjkala pa ni tudi vinska omaka (vinski zos). Zelo stare jedi so kaše. Najstarejša je prosena kaša. Druga po starosti je ječmenova kaša, v alpskem svetu in v osrednji Sloveniji pa je bila od srednjega veka dalje poznana ajdova kaša. Med zelo stare jedi spadajo tudi žganci (žganki). Najstarejši med njimi so ajdovi žganci, sledijo pa jim koruzni žganci.

 Pri pripravi jedilnika smo sledili lastnostim slovenske narodne kuhinje. Pripravili smo naslednje jedi: govejo juho z rezanci, kislo juho, kmečko enolončnico, svinjske želodčke v omaki, golaž s fižolom, pražen krompir, ajdove žgance, bele žgance, mlince, hrenovo omako, vinsko omako, kuhano govedino, svinjsko pečenko, zeleno in zeljno solato ter skutine štruklje v višnjevi omaki.

 Značilnost letošnje prireditve pa je tudi ta, da smo dobili goste, ljubitelje starodobnih vozil. Prijetnega vzdušja ni moglo pokvariti niti hladno in deževno vreme.

 Fotogalerijo si oglejte tukaj.

25. let TDŠ IN 20. let skupine Prijatelji

PRAZNOVANJE 25.LETNICE DELOVANJA TURISTIČNEGA DRUŠTVA IN 20. LETNICE DELOVANJA SKUPINE PRIJATELJI V soboto, 24.maja 2014, je bila v Kulturnem domu v Šmartnem ob Paki zanimiva prireditev z naslovom Povezuje in združuje nas dediščina domačega kraja, ki sta jo pripravili Turistično društvo in Prijatelji. Prireditev je bila posvečena praznovanju 25. letnice TD in 20. letnice Prijateljev. Ker je obema jubilantoma skupna ljubezen do domačega kraja in ohranjanja kulturne dediščine, sta pripravila skupno prireditev na kateri so bile obiskovalcem predstavljene aktivnosti, ki se nanašajo predvsem na ohranjanje bogate kulturne dediščine kraja. Obiskovalcem so bile v programu predstavljene glavne aktivnosti društva in Prijateljev, popestrene s kratkim filmom. Ideja o ustanovitvi TD se je porodila leta 1989, ko je bil začrtan tudi program aktivnosti društva. Čez leta se je sicer program dela nekoliko spreminjal, določene aktivnosti so bile opuščene, dodale pa so se nekatere nove, a poslanstvo društva je ostalo nespremenjeno do današnjih dni. Prijatelji, ki delujejo od leta 1993 in so sekcija Kulturnega društva Šmartno ob Paki,(prej so bili pri FS Oljka) so z gosti, Podkrajskimi dekleti, Podkrajskimi fanti in Ljudskimi pevci z Bizeljskega poskrbeli, da se je na prireditvi slišala ljudska pesem. Da se je na prireditvi slišal tudi glas harmonike, je poskrbel družinski podmladek Prijateljev, Jure in Matjaž. Turistično društvo in Prijatelji se iskreno zahvaljujemo vsem, ki ste nam kakorkoli pomagali in sodelovali pri izvedbi prireditve. Oboji z optimizmom stopamo v tretje desetletje delovanja in obljubljamo, da bomo poskrbeli, da vam bo na naših prireditvah vedno lepo in da boste tudi vi tako kot mi, radi povsod povedali, da ste doma v Šmartnem ob Paki, v tem prelepem kraju pod Goro Oljko kjer se dogajajo čudovite stvari.

 

Galerija fotografij

Zloženka TDŠ

ZLOŽENKA TDŠ

"S CVETJEM V POMLAD IN POLETJE"

"S CVETJEM V POMLAD IN POLETJE" je naziv aktivnosti s katero Turistično društvo simbolično stopa v pomlad in poletje. Aktivnost  je bila izvedena letos nekoliko drugače kot prejšnja leta. Ker TD po svojih zmožnostih skrbi za lep izgled kraja, smo pred občino s soglasjem župana zasadili že eno gredico z najrazličnejšimi zelišči. Ena gredica zaradi gradbenih del še ni zasajena. Zasadili pa smo tudi koriti pred spomenikom NOB. Skupaj bo v obeh gredicah in pred spomenikom zasajenih okoli 120 sadik najrazličnejših zelišč. Nekaj zelišč bo zasajenih šele potem, ko bo minila nevarnost zmrzali. Poudariti velja, da je med rastlinami kar nekaj medovitih. Do konca meseca bo zasajena oziroma obnovljena tudi gredica pri JZ Mladinski center, kjer bomo maja postavili tudi hotel za žuželke. Srčno pa upamo, da bodo obiskovalci opazovali in občudovali zelišča le z očmi in ne z "rokami". Do sredine meseca maja bomo zelišča tudi ustrezno označili z napisi. Če se bo zadeva obnesla bomo naslednje leto gredice dopolnili še z drugimi vrstami zelišč.
Boža Polak, predsednica TDŠ

 

Več fotografij v galeriji www.mojalbum.com

 

Dodatne informacije