Domov

Kulinarika in vino

KULINARIKA IN VINO

 

V soboto, 14. maja 2016, je v dvorani Marof potekala zanimiva prireditev Kulinarika in vino v organizaciji Turističnega društva Šmartno ob Paki in Društva vinogradnikov Šmartno ob Paki. Rdeča nit prireditve so bile še neodkrite resnice o vinu ter združevanje hrane in vina.

 

Vinsko trto, ki je doma verjetno ob Črnem morju je človek gojil že od pradavnine. Najstarejše dokaze o vinski trti so našli v Španiji, Ameriki in celo tam kjer je danes ni, na Islandiji, Grenlandiji in na Aljaski. Že v davni preteklosti so ljudje spoznali učinke vina, ki je za zdravje in počutje čudovita pijača, dokler ne prekoračimo praga. Vino so častili že stari Egipčani, stari Grki, Rimljani. Najbolj znameniti rek »IN VINO VERITAS« - V VINU JE RESNICA izhaja iz Rima in velja še danes. Zanimive citate o vinu najdemo tudi v Bibliji in mnogi od njih še danes veljajo.

 

Vinogradništvo ima na območju Šmartnega ob Paki bogato in dolgo tradicijo, ki je ni uničila niti trtna uš konec 19. stoletja. V Sloveniji so danes tri vinorodne dežele, največja med njimi je Podravje. Znotraj njih je še štirinajst vinorodnih okolišev. Naše vinorodno območje spada med najstarejša območja v slovenskem prostoru. Spada v vinorodno deželo Podravje, v šmarsko virštanjski okoliš. Trenutno je na našem območju zasajenih okoli 13500 trt na 3 ha.

 

Francoski pisatelj Viktor Hugo je dejal »Bog je ustvaril samo vodo, človek je napravil vino«. Vino ne prične nastajati šele v sodih in kleteh, prične se delati že s skrbno obdelavo vinske trte in se nadaljuje s trgatvijo zrelega grozdja. Na prireditvi smo spoznali način pridelave belih, rdečih in rose vin, spoznali pa smo tudi razvrščanje vin po različnih kriterijih ter sorte, ki jih pridelujejo šmarški vinogradniki.

 

Pri pitju je še kako pomembna vinska kultura. Ta je v tradicionalnih vinskih državah močno razvita. Vinske kulture ne smemo enačiti z alkoholizmom, ki je posledica premajhnega znanja o vinu in kulturi pitja. Vino je narejeno za uživanje človeka in ne za njegovo pogubo. Vino pijemo s spoštovanjem, iz pravih kozarcev, primerno ohlajenega in ob primerni hrani.

 

Govorili smo tudi o povezanosti hrane, vina in človeka. Danes pravila o kombinaciji jedi in vina niso več tako stroga kot so bila pred desetletji. To je posledica spoznavanja tujih kultur in načinov življenja. Pri jedeh je pomembno, da se ohranjajo osnovna načela zaporedja jedi v obrokih hrane ter, da je hrana pestra, varna, prijetnega vonja in okusa.

 

In kako ravnati, če ste v dilemi katero vino izbrati k jedi ? Vzemite vino, ki vam je všeč, pa tudi, če ne gre za dobro kombinacijo s hrano in pri tem uživajte. Ne pozabite, da je gost kralj, dovoljeno je vse kar gostu prija. Osebni okus gosta ima prednost pred vsemi pravili in v osnovi so na podlagi novih spoznanj stara pravila kršena.

 

Gostje so poskusili jedi pripravljene na osnovi vina, ki so se v preteklosti precej pripravljale na območju Šmartnega ob Paki (vinski šodo, vinska omaka).

 

Spremljevalec dobre hrane in vina je tudi glasba. Za popestritev programa z glasbenimi točkami so poskrbeli Prijatelji in njihov član Marko.

 

Organizatorja prireditve se zahvaljujeta vsem svojim članom, Javnemu zavodu Mladinski center ter skupini Prijatelji za pomoč pri izvedbi prireditve. Skupaj smo pripravili še en lep dogodek, ki se ga bomo še dolgo spominjali.

 

Zaključila bi s citatom sovoditelja Alojza Vino, ki je pesem zemlje, naj bo darilo osebi, ki v kozarcu vina ne vidi le tekočine, morda zazna še vonj in okus, ampak ji pomeni nekaj več, osebi, ki zna ceniti trud vinogradnika in skrb kletarja; osebi, ki v vinu odkriva življenje od zemlje in trte do človeka, do prijateljev, ki jih spoznava ob vinu, zakaj vino ni rado samo.

 

http://www.mojalbum.com/tdsmartnoobpaki/kulinarika-in-vino

Bučni pozdrav jeseni 2016

Če želite spoznati neokrnjeno naravo pod Goro Oljko in gostoljubne ljudi, ki tukaj živimo ter doživeti nekaj posebnega in nepozabnega ter pozabiti na vsakdanje skrbi, vas Turistično društvo Šmartno ob Paki vas vabi na prireditev

 

 

BUČNI POZDRAV JESENI,

 

ki bo potekala v soboto, 1. oktobra 2016, v Šmartnem ob Paki, od 14. ure dalje na prireditvenem prostoru v Martinovi vasi.

 

Spoznali boste kulturno in naravno dediščino Spodnje Paške doline, lokalno kulinariko in vino, jesenska opravila (prevoz čebel na ajdovo pašo, obiranje in luščenje fižola, vinogradniška opravila, itd), poskusili stare, že skoraj pozabljene jedi iz ajde, buč in fižola, se z meščansko družino odpravili na jesenski piknik ter si košaro napolnili z dobrotami, izbranimi na Natečaju za izbor izdelkov za košarico dobrot Spodnje Paške doline.

 

Poskrbljeno bo tudi za naše najmlajše obiskovalce (otroške delavnice).

 

Na prireditvi bomo razglasili rezultate Izbora najbolj funkcionalno zasajenega in urejenega balkona na območju občine Šmartno ob Paki v letu 2016.

Več informacij o prireditvi dobite na spletni strani Turističnega društva Šmartno ob Paki: www.td-smartno.si ali pri Boži Polak, predsednici TD (031 713 763, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ).

 

USPELA PRIREDITEV BUČNI POZDRAV JESENI

USPELA PRIREDITEV BUČNI POZDRAV JESENI

V soboto, 3. oktobra 2015, je potekala v Martinovi vasi prireditev Bučni pozdrav jeseni. Jutranje deževno vreme, ki je vztrajalo do pričetka prireditve, je nakazovalo, da nas bo tokrat močil dež. Vendar se je na začetku prireditve zjasnilo in naredil se je lep jesenski dan.

Turistično društvo, organizator prireditve, je poskrbelo skupaj s Kulturnim društvom Šmartno ob Paki, Kulturnim društvom Gorenje, Čebelarsko družino Šmartno ob Paki in Društvom ljudske tehnike – Sekcijo ljubiteljev starodobnih koles, OŠ in Vrtcem Sonček, JZ Mladinski center ter Ekološko kmetijo Potočnik Poprask, da so obiskovalci spoznali opravila, ki se zaključujejo z začetkom oktobra oziroma določene se šele začenjajo.

KD Gorenje je predstavilo sušenje in spravilo sena. Po nekdanjih običajih je bil konec septembra skrajni čas, da se je pod streho spravilo seno tretje košnje, trakija. Ker pa je bilo pomembno, da so bile kose dobro nabrušene, so nam člani društva predstavili klepanje kos, opravilo, ki ga danes skoraj nihče več ne obvlada. Takoj po prvi košnji in spravilu sena je bila že zrela pšenica. Poleg košnje in spravila sena, je bila tudi žetev nekdaj eno najvažnejših in veselih opravil v poljedelstvu. Na žetev se je kmet pripravljal že jeseni in spomladi, ko je sejal žito in veljal je stari slovenski pregovor: »Kar boš pomladi sejal, boš jeseni žel ». Ko se je žito povezano v snope posušilo, je bila na vrsti mlačev. Da danes nekateri ta običaj še obvladajo, so dokazali člani Kulturnega društva Šmartno ob Paki – Folklorna skupina Oljka.

Septembra, ko se prične dan krajšati in so večeri čedalje daljši, se tudi čebele pričnejo pripravljati na dolgo zimo. V naravi nabirajo še zadnje količine medičine in cvetnega prahu.

Ne pripravljajo pa se samo čebele, ampak tudi čebelar. Z nastopom mrzlih dni, se čebelarjevo delo pri čebelah zaključi. V zimskem času se čebelar pripravlja na novo sezono. Člani Čebelarske družine Šmartno ob Paki so predstavili jesensko zimska opravila čebelarja. Čebelarji so predstavili še en običaj, pripravo drv in butaric. Vsako kmečko gospodarstvo je moralo dovolj zgodaj poskrbeti za drva za zimo. Ni se smelo zgoditi, da bi sredi zime zmanjkalo drv.

Jesen je tudi čas, ko so se nekoč meščani odpravili na podeželje, da bi se oskrbeli z ozimnico ali pa so se z živili oskrbeli na mestnih tržnicah, na katerih so prodajale branjevke iz kmečkega zaledja. Mestne tržnice so bile središče druženja, srečevanja različnih interesnih skupin, barantanja, opravljanja in seveda še marsičesa. Pestro je bilo tudi v soboto na tržnici, ki jo je pripravila Ekološka kmetija Potočnik Poprask. Člani Sekcije ljubiteljev starodobnih koles, preoblečeni v meščane, so poskrbeli za pestro dogajanje na tržnici.

Ko je pritisnila huda zima in je bilo delo zunaj končano, je gospodarja in gospodinjo čakalo drugo delo. Če ga ni bilo zunaj, je bilo v hiši. Moški so izdelovali grablje, pletli košare, kuhali žganje in popravljali različno orodje. Za zenske je bil to čas, ko so štrikale, štofale, predle, luščile fižol in cufale perje. Marsikdo se še spomni kako lepo se je bilo pokriti v mrzli zimi s tuhno, napolnjeno z gosjim ali drugim perjem. Da to opravilo še ni pozabljeno, so dokazale članice TD Šmartno ob Paki. Če pa se je obetala poroka pri hiši, ženila se je domača hči, je bilo treba pripraviti tudi balo. Tako dela sploh ni zmanjkalo.

Za lepo okrasitev prireditvenega prostora z jesenskimi aranžmaji so poskrbeli učenci OŠ bratov Letonja ter Vaški skupnosti Šmartno ob Paki in Veliki Vrh Gavce. Za najmlajše obiskovalce je poskrbel kolektiv Vrtca Sonček iz Šmartnega ob Paki. Učenci OŠ so pripravili različne družabne igre za obiskovalce. Obiskovalci so se posladkali s pecivom, ki so ga pripravile članice TD. Izbrali smo tudi največji in najmanjši pridelek, pridelek nenavadnih oblik in zelo redek pridelek.

V imenu Turističnega društva Šmartno ob Paki se vsem sodelujočim zahvaljujem za njihov prispevek k uspešnosti prireditve. Zahvala velja tudi Občini Šmartno ob Paki in Turistični zvezi Slovenije, ki sta sofinancirali prireditev (sofinanciranje dejavnosti društev v letu 2015).

Boža Polak, predsednica TD

 Galerija fotografij TUKAJ.

Fotografije-pri babici se čas ustavi

Galerija fotografij s prireditve pri babici se čas ustavi.

Avtor fotografij je gospod Franc Puncer.

Dodatne informacije