Domov

»ZELENO OKNO« V ŠMARTNEM OB PAKI

»ZELENO OKNO« V ŠMARTNEM OB PAKI

27. september, svetovni dan turizma je bil posvečen letos zelenemu turizmu. Priporočilo Turistične zveze Slovenije, katere člani smo, je bilo, da na ta dan simbolično odpremo ZELENO OKNO skozi katerega se vidijo znamenitosti posameznega kraja, ki bi jih želeli predstaviti tudi turistom. V Turističnem društvu smo se odločili, da zeleno okno postavimo v osrčje naše vinorodne krajine, ki se je oblikovala predvidoma v 15. stoletju, na razgledni točki pri Primožič, od koder se nam odpira prečudovit razgled na Spodnjo Paško dolino, dolino ob spodnjem toku reke Pake, ki se razprostira od izhoda iz soteske Penk, do izliva Pake v Savinjo.

 

Ob tej priliki smo udeleženci, ki smo se udeležili odprta zelenega okna, spregovorili o možnostih razvoja turizma v občini v prihodnosti..

 

Neokrnjena narava, še neodkrite znamenitosti in lega Občine na stičišču treh zanimivih dolin Spodnje Savinjske doline, Zgornje Savinjske doline in Šaleške doline, je turistični potencial, ki se ga včasih premalo zavedamo in premalo cenimo. Počasi se turistično prebujamo in postajamo zanimivi za turiste. V TD se zavedamo povezanosti turizma z naravnim okoljem. Vendar pa turizem ni odvisen le od naravnega okolja ampak od ljudi, ki ustvarjamo turizem.

 

Na turizem ne smemo gledati le kot ekonomski profit ampak širše, skrbeti moramo, da se ohranijo neokrnjeno naravno in kulturno okolje, lokalna kultura, kulturna dediščina ter tradicionalne vrednote.

 

V TD vidimo v turizmu eno od neizkoriščenih priložnosti, ki jo je potrebno v prihodnje razvijati. Tudi oba projekta TD: turistična pot Po poti kulturne in naravne dediščine Spodnje Paške doline in košarica dobrot sta narejena z namenom, da se turistično odpremo navzven in širši javnosti predstavimo kdo smo, kje smo, kaj lahko ponudimo. Zavedamo pa se, da je to le začetek poti in da pot, ki jo moramo prehoditi, da se uveljavimo kot zanimiva turistična destinacija, je še dolga.

 

K odprtju zelenega okna smo povabili g. Bojana Prašnikarja, ki je simbolično odprl zeleno okno. Da je razgled skozi okno resnično lep, se lahko prepričate sami, tako, da si ogledate slike ali pa se odpravite v Mali Vrh in pogledate skozi okno.

 

Turistično društvo se zahvaljuje družini Praprotnik Horvat iz Malega Vrha, ki so pripravili okno in pogostitev ob odprtju ter g. Bojanu Prašnikarju, ki se je odzval našemu vabilu.

GALERIJA FOTOGRAFIJ.

Dodatne informacije