Domov

USPELA PRIREDITEV BUČNI POZDRAV JESENI

USPELA PRIREDITEV BUČNI POZDRAV JESENI

V soboto, 3. oktobra 2015, je potekala v Martinovi vasi prireditev Bučni pozdrav jeseni. Jutranje deževno vreme, ki je vztrajalo do pričetka prireditve, je nakazovalo, da nas bo tokrat močil dež. Vendar se je na začetku prireditve zjasnilo in naredil se je lep jesenski dan.

Turistično društvo, organizator prireditve, je poskrbelo skupaj s Kulturnim društvom Šmartno ob Paki, Kulturnim društvom Gorenje, Čebelarsko družino Šmartno ob Paki in Društvom ljudske tehnike – Sekcijo ljubiteljev starodobnih koles, OŠ in Vrtcem Sonček, JZ Mladinski center ter Ekološko kmetijo Potočnik Poprask, da so obiskovalci spoznali opravila, ki se zaključujejo z začetkom oktobra oziroma določene se šele začenjajo.

KD Gorenje je predstavilo sušenje in spravilo sena. Po nekdanjih običajih je bil konec septembra skrajni čas, da se je pod streho spravilo seno tretje košnje, trakija. Ker pa je bilo pomembno, da so bile kose dobro nabrušene, so nam člani društva predstavili klepanje kos, opravilo, ki ga danes skoraj nihče več ne obvlada. Takoj po prvi košnji in spravilu sena je bila že zrela pšenica. Poleg košnje in spravila sena, je bila tudi žetev nekdaj eno najvažnejših in veselih opravil v poljedelstvu. Na žetev se je kmet pripravljal že jeseni in spomladi, ko je sejal žito in veljal je stari slovenski pregovor: »Kar boš pomladi sejal, boš jeseni žel ». Ko se je žito povezano v snope posušilo, je bila na vrsti mlačev. Da danes nekateri ta običaj še obvladajo, so dokazali člani Kulturnega društva Šmartno ob Paki – Folklorna skupina Oljka.

Septembra, ko se prične dan krajšati in so večeri čedalje daljši, se tudi čebele pričnejo pripravljati na dolgo zimo. V naravi nabirajo še zadnje količine medičine in cvetnega prahu.

Ne pripravljajo pa se samo čebele, ampak tudi čebelar. Z nastopom mrzlih dni, se čebelarjevo delo pri čebelah zaključi. V zimskem času se čebelar pripravlja na novo sezono. Člani Čebelarske družine Šmartno ob Paki so predstavili jesensko zimska opravila čebelarja. Čebelarji so predstavili še en običaj, pripravo drv in butaric. Vsako kmečko gospodarstvo je moralo dovolj zgodaj poskrbeti za drva za zimo. Ni se smelo zgoditi, da bi sredi zime zmanjkalo drv.

Jesen je tudi čas, ko so se nekoč meščani odpravili na podeželje, da bi se oskrbeli z ozimnico ali pa so se z živili oskrbeli na mestnih tržnicah, na katerih so prodajale branjevke iz kmečkega zaledja. Mestne tržnice so bile središče druženja, srečevanja različnih interesnih skupin, barantanja, opravljanja in seveda še marsičesa. Pestro je bilo tudi v soboto na tržnici, ki jo je pripravila Ekološka kmetija Potočnik Poprask. Člani Sekcije ljubiteljev starodobnih koles, preoblečeni v meščane, so poskrbeli za pestro dogajanje na tržnici.

Ko je pritisnila huda zima in je bilo delo zunaj končano, je gospodarja in gospodinjo čakalo drugo delo. Če ga ni bilo zunaj, je bilo v hiši. Moški so izdelovali grablje, pletli košare, kuhali žganje in popravljali različno orodje. Za zenske je bil to čas, ko so štrikale, štofale, predle, luščile fižol in cufale perje. Marsikdo se še spomni kako lepo se je bilo pokriti v mrzli zimi s tuhno, napolnjeno z gosjim ali drugim perjem. Da to opravilo še ni pozabljeno, so dokazale članice TD Šmartno ob Paki. Če pa se je obetala poroka pri hiši, ženila se je domača hči, je bilo treba pripraviti tudi balo. Tako dela sploh ni zmanjkalo.

Za lepo okrasitev prireditvenega prostora z jesenskimi aranžmaji so poskrbeli učenci OŠ bratov Letonja ter Vaški skupnosti Šmartno ob Paki in Veliki Vrh Gavce. Za najmlajše obiskovalce je poskrbel kolektiv Vrtca Sonček iz Šmartnega ob Paki. Učenci OŠ so pripravili različne družabne igre za obiskovalce. Obiskovalci so se posladkali s pecivom, ki so ga pripravile članice TD. Izbrali smo tudi največji in najmanjši pridelek, pridelek nenavadnih oblik in zelo redek pridelek.

V imenu Turističnega društva Šmartno ob Paki se vsem sodelujočim zahvaljujem za njihov prispevek k uspešnosti prireditve. Zahvala velja tudi Občini Šmartno ob Paki in Turistični zvezi Slovenije, ki sta sofinancirali prireditev (sofinanciranje dejavnosti društev v letu 2015).

Boža Polak, predsednica TD

 Galerija fotografij TUKAJ.

Dodatne informacije